Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Затегнаха режима за напускане на страната при присъда

Снимка: БГНЕС

Народното събрание прие окончателно промените в Наказателно-процесуалния кодекс, с които се затяга режимът за напускане на страната след постановена присъда. Съдът ще може да преценява в кои случаи при осъдителна присъда да бъдат отнемани личните документи на осъдените и заместването им със специални документи. Така "Гранична полиция" ще има информация, че лицата са подсъдими с наложена присъда, макар и не влязла в сила, за да не напускат страната. 

Гривни ще могат да се поставят на обвиняеми с мярка "домашен арест" само при преценка на прокурор или на съда. 

Депутатите гласуваха всички дела, отнасящи се до лицата с имунитет, в това число съдии, прокурори, следователи, членове на Министерския съвет, да бъдат разглеждани в Софийския градски съд. Изключение ще са дела, подсъдни на специализиран и военен съд. 

Гласуван бе и редът за използване на специални разузнавателни средства. За съдии, прокурори и следователи разрешение за прилагане на СРС ще се дава от председателя на Софийския апелативен съд или негов заместник по искане на ръководителя на Софийската апелативна прокуратура, както и от председателя на ДАНС и вътрешния министър.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени