Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Започва странджанският събор „Фолклорен венец Божура“

БНР Новини
Снимка: globusnews.net
23-ят Национален странджанско-тракийски събор „Фолклорен венец Божура“ ще се проведе на 30 и 31 май тази година.
Музикалният форум продължава традицията през годините, а целта му е да провокира интереса на младото поколение и да търси и стимулира таланти в областта на фолклора.
И тази година в рамките на събора ще се проведе: Конкурс за млади изпълнители на странджански и тракийски песни; Конкурс за млади инструменталисти (изпълнители на гайда, кавал, тамбура и гъдулка).
През 2013 година е въведен и Конкурс за детско-юношески фолклорни групи. Това разширява рамката на събора, броят на участниците става по-голям и интереса от страна на участниците нараства с всяка изминала година.
Освен I, II и III награда във различните категории ще бъдат връчени и Награда на Тракийските дружества, награда „От раклата на баба“ за непопулярна песен, приз „Фолклорен венец Божура” – за най-добро изпълнение, приз „Комня Стоянова“ – за най-добро изпълнение на песен от репертоара й.
За трета поредна година ще бъде връчен Приз на кмета на община Средец за цялостен принос към събора и българския фолклор. Отличието ще получат световно известните народни певици, почетни граждани на община Средец, Янка Рупкина и Калинка Згурова.
Участниците ще бъдат оценявани от жури в състав: проф. д-р Стефан Чапкънов, Ваня Монева, продуцент „Народна музика“ при БНР, Димитър Христов, диригент на Оркестъра за народна музика на БНР, Мария Градешлиева, директор на НУФИ „Филип Кутев“ гр. Котел, народните певци Янка Рупкина, Калинка Згурова и Лазар Налбантов.
Два важни акцента има таз годишното събитие и това са: 85-годишнината от рождението на странджанската народна певица Комня Стоянова и 175 години от рождението Стефан Караджа.
На 31 май, във втория ден на „Фолклорен венец Божура“ ще бъде откриването и на бюст паметник на Караджата, когато Странджа ще замлъкне за 15 минути по време на Националния странджанско-тракийски събор в негова памет и чест.

Директно предаване от град Средец - неделя, 31 май, от 11 часа.
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна