Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Жители на Приморско блокираха пътя Бургас – Царево

| обновено на 28.05.15 в 11:28
Снимка: Даниела Костадинова

Жители на Приморско блокираха пътя Бургас – Царево. Протестът им е срещу проектозаповедта на Министерството на околната среда и водите за развитието на защитена зона "Ропотамо". Според протестиращите предвидените 13 забрани за човешка дейност в защитената зона ще спрат развитието на морската община.

С викове "Окупирахте земите на хората", "Зелени боклуци" и "Мафия" протестиращите блокираха пътя Бургас–Царево на изхода на Приморско за 15 минути. Протестиращите издигнаха плакати "Да на екологията, Не на рекета и Не на лъжееколозите!" Тъй като в района на блокадата има локално платно, колите преминаваха оттам и движението не беше спряно.

Причината за недоволството е свързана с проектозаповедта на Министерството на околната среда и водите, изпратена до община Приморско, която предвижда 981 хил. декара земя да станат защитена зона по "Натура 2000". Голяма част от протестиращите имат частни имоти, които попадат в защитените зони. Те се притесняват, че строителството там ще бъде забранено. Затова частните собственици казаха, че няма да допуснат имотите им да бъдат национализирани. Гневът на протестиращите е насочен главно към природозащитните организации, които стоят зад предложението за разширяването на защитените зони по "Натура 2000".

Предложението предвижда в защитените територии да бъдат включени местностите Перла и Маслен нос, на север от Приморско, на запад от града по-голямата част от землището на селата Ясна поляна и Веселие, а на юг част от землището на Китен. За тези земи се предвижда изграждането на промишлена зона, велоалеи и пристанище, каза Златин Бодуров от инициативния комитет, който организира протеста:

Протестът не е политически. Жителите на град Приморско не желаят по никакъв начин тези територии да бъдат обявявани за защитена зона. Притеснява ни това, че ако стане факт, ограничаваме се тотално за развитие. Тук в Приморско си имаме все пак някаква стратегия за развитие на туризма. Това нещо ще ни ограничи тотално. По-голямата част от тези земи са общински. Има и частни, но съотношението е 70 на 30. 

Възражение срещу проекта за развитието на защитената зона "Ропотамо" са изпратили до министерството на околната среда и водите кметът на Приморско Димитър Германов и от Националната асоциация "Българско Черноморие". Протестиращите уточниха, че в момента в община Приморско има седем защитени зони и осем защитени територии.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!