Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Източник от МВнР в Русия:

Недопускането на граждани от ЕС на руска територия е отговор на санкциите срещу Москва

| обновено на 31.05.15 в 17:29
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Недопускането на представители на някои европейски държави на руска територия е отговор "изключително“ на европейските санкции срещу Русия, заяви високопоставен източник от Министерството на външните работи на Русия, цитиран от агенция ТАСС. Той отказа да коментира отделни лица в списъка, предоставен на европейците. Списъкът е поверителен и публикуването му тежи на съвестта на съответните страни, заяви руският служител.

Европейските лидери и институции осъдиха остро "черния списък" на Русия, който забранява на европейски официални лица да влизат на руска територия в отговор на санкциите на Европейския съюз (ЕС). Общо 89 имена са включени в списъка, който Русия изпрати вчера на редица посолства. В него фигурират бивши правителствени ръководители, десетки депутати от Европейския парламент, бивши министри, високопоставени военни и служители на разузнаването, които критикуват политиката на Русия.

Холандският премиер Марк Рюте заяви, че забраната не се основава на международното право. Говорител на британското външно министерство подчерта, че списъкът няма абсолютно никакво оправдание, а руските власти нямат никакво юридическо основание да го легитимират.

Шведският външен министър Маргот Валстрьом посочи пред Би Би Си: Списъкът не допринася за повишаване на доверието към действията на Русия. Защото се добавя към приети от Москва закони, забраняващи неправителствени организации, което е много сериозен проблем.

Германският външен министър Франк-Валтер Щайнмайер също осъди руския ход: Редно щеше да е да се уведомят засегнатите лица какви са резервите към тях или поне да се оповестят тези списъци. Това определено не помага в момент, когато се стараем да решим тежък и опасен конфликт в сърцето на Европа.

Белгийските власти поискаха от руснаците да преразгледат наложената забрана.

Групата на "Зелените" в Европейския парламент поиска дебати по въпроса как да се реагира на изготвения от Русия "черен списък". Групата на "Зелените - Европейски свободен алианс" поиска парламентарни дебати за отговора, който да се даде на този списък, като се има предвид, че на пленарната сесия на 10-и юни в Страсбург ще се обсъжда състоянието на отношенията между ЕС и Русия, се казва в тяхно изявление, цитирано от БТА.

Според депутатите еколози евродепутатите трябва бързо да преценят дали при това положение диалогът с руския парламент остава възможен и как, се казва още в изявлението.

"Зелените" уточниха, че в забранителния списък на Русия са сегашната съпредседателка на групата им германката Ребека Хармс и двама от бившите съпредседатели финландката Хайди Хаутала и притежаващият двойно френско и германско гражданство Даниел Кон-Бендит.

Политици, чиито имена са включени в забранителния списък на Кремъл, заявиха, че се гордеят да са членове на един съвсем достоен клуб, отбелязва Франс прес. Сред лицата, на които е отказано да влизат в Русия, е и бившият български посланик в Москва Илиян Василев.

От Министерството на външните работи в България заявиха, че руската страна не е изложила никакви мотиви и правна аргументация за решението си. Редица европейски държави вече обявиха, че ще искат обяснения от Москва.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна