Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

500 милиона лева са необходими за справяне със свлачищата

Лиляна Павлова
Снимка: БГНЕС

За са се справи държавата с проблема със свлачищата в страната, са необходими близо 500 милиона лева. Това съобщи министърът на регионалното развитие и благоустройството Лиляна Павлова. Тя допълни, че у нас има около 4 хиляди постройки, които се намират  върху свлачища. 

Това, което ние имаме като ресурс, първо наистина е 1 милион и 400 хиляди лева годишно, които ние инвестираме, за да изпълняваме предписаните по закон дейности на министерството, а именно поддържането на регистър и извършването на мониторинг на всичките тези 2004 към момента регистрирани свлачища, защото за част от тях са нашият ангажимент единствено и само да извършваме наблюдение и да правим своите годишни доклади по това активните свлачища дали имат допълнително активизирани, дали има такива, чиято активност е намаляла. Това е един много важен ангажимент на министерството чрез трите дружества по геозащита, които извършват този мониторинг, наблюдение и предписание.

Министър Павлова участва в кръгла маса за намаляване на риска от бедствия и перспективите за устойчиво развитие. На форума тя каза, че се предвиждат санкции за главните архитекти, които разрешават строежи върху свачищни зони. Те ще са между 5 и 20 хиляди лева. 
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна