Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Явор Алексиев: България може да спечели от кризата в Гърция

Снимка: ЕПА/БГНЕС

България може да спечели от финансовата криза в Гърция, тъй като гръцкият бизнес отново насочва инвестициите си към нас, прогнозират икономисти. Явор Алексиев от Института за пазарна икономика обяснява процеса с опасенията на гръцките предприемачи от фалит и по-високи данъци в Гърция.
 
В гръцкия бизнес се забелязва засилен интерес към инвестиции в България, преместване на част от дейността на гръцки фирми в България, съответно и закупуване на недвижими имоти. Гръцкият бизнес се опасява от фалит и от много по-високи данъци, от девалвация или смяна на валутата. Това са все неща, които всеки един бизнес се опитва да омекоти като ефекти. Частният сектор, специално аз мисля, че е готов за такова развитие на нещата. И дори в крайна сметка може да се окаже, че България може да спечели от ескалацията на кризата в Гърция, поне временно, каза Алексиев.

В същото време експертите признават, че част от българските фирми, работещи с Гърция, ще усетят затруднения.

Част от българските банки са с гръцка собственост, макар техният дял да намалява през последните години. Една значителна част от българските банки, банките в България, все още са дъщерни дружества на гръцки банки. Те обаче са регистрирани по българското законодателство и поне по това, което имаме като данни за тяхното финансово състояние, не би трябвало те да понесат негативи от евентуален фалит на Гърция, прогнозира икономистът Явор Алексиев.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна