Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Д-р Станимир Хасърджиев: За добра профилактика защо не и крути мерки

Снимка: БГНЕС

Идеята за заплащане на по-високи осигуровки от тези пациенти, които не ходят на профилактични прегледи, предстои да бъде обсъдена. По мое мнение обаче е хубаво в България да направим огромни стъпки за профилактиката, като част от тях могат да бъдат и крути. Защо не. Това коментира д-р Станимир Хасърджиев от Националната пациентска организация.

Според него сегашното ниво на профилактика е много ниско и се осъществява често проформа, което не е добро нито за родното здравеопазване, нито за пациентите.

Тези обаче, които отиват все пак на профилактичен преглед, започват да чакат с неяснотата докога и със страх, че ще ги изгони работодателят, че отсъстват от работа.

По думите на Хасърджиев, хората са напълно еднакви, където и да са по света, и всички държавни системи са измислили мерки за контрол както върху лекарите и изпълнителите, както и зверски санкции спрямо тях, ако не извършат профилактиката, така, както трябва, така и върху пациентите.

В Германия, например, могат да ти блокират банковата сметка, ако пропуснеш уречения час на профилактичен преглед. Така че, ако човек не може да си купи кафе, когато поиска, нещата се оправят и никой германец не мрънка, подчерта Станимир Хасърджиев.



БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна