Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Ситуацията в Гърция може да доведе до поскъпване на българския дълг

Снимка: БГНЕС

Заради ситуацията в Гърция българският дълг може да поскъпне, коментира пред "Хоризонт" икономистът Калоян Стайков. По думите му, това е сериозен аргумент финансовото министерство да се откаже от емитирането на дълг на вътрешните пазари през юни. Вчера от министерството обявиха, че отменят планираните емисии на държавни ценни книжа този месец заради доброто изпълнение на приходите в бюджета и състоянието на пазарите:

Дори и с вътрешния дълг, нормално е да се очаква някакво сътресение по линия на Гърция, но тъй като не е ясно точно какви ще са размерите, затова и рисковата премия е малко по-висока, и пазарите са малко по-предпазливи. От тази гледна точка, разбирам артгумента за отлагане на дълга, но не разбирам, защо този аргумент се обвързва със състоянието на бюджета.

Към края на април на месечна база има излишък от над 1 млрд. лева, но това не е гаранция за по-добрата събираемост на приходите спрямо година по-рано, допълни Калоян Стайков:

Изпълнението до април ме навежда на мисълта, че бюджетът е в много добро състояние, тъй като ръстът на данъчните приходи е концентриран през януари месец. А през останалите три месеца приходите са минимално над нивата си от предходната година. Понеже има много голям приток на европейски средства и затова изпълнението на приходите е по-добро от предходната година, коментира икономистът Калоян Стайков.

Какво показват данните за бюджета за първите четири месеца ще научим в предаването "12+3" по "Хоризонт".

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени