Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Полска драматургия за деца и младежи

Тази вечер в Младежкия театър „Николай Бинев“ ще бъде представена антология с полски пиеси за деца и младежи: „Различното патенце“ и... други, не само приказки“. Водещ на вечерта ще бъде драматургът Михаил Байков, а за сборника ще говори проф. Виолета Дечева.
Антологията  се издава  по инициатива на Полския институт в София по случай Годината на Полския театър и включва десет пиеси на Изабела Дегурска, Мачей Войтишко, Лиляна Бардийевска, Марта Гушньовска, Малина Пшешлуга, Роберт Ярош, Ивона Кушяк и Цезари Жолински. Преводачи са Елжбиета Ейсимонт, Антоанета Попова, Божко Божков, Правда Спасова и Вера Деянова.  Збигнев Руджински от Центъра за изкуствата за деца в Познан е автор на предговора и съставител на сборника, редактор е Вера Деянова. Корица - проф. Лех Майевски. Ето какво пише Збигнев Руджински: Представителен подбор от нова и най-нова драматургия, която преодолява традиционните образци и схеми, действа на въображението и вдъхновява за създаването на нов език в театъра за деца, ще намерите в тази антология. Дали към кръга на почитателите на съвременните полски театрални пиеси за младата аудитория ще се присъединят и режисьорите, творците на детския театър в България? Пожелавам както на тях, така и на всички читатели на този сборник приятно четене!
Александър Хаджиангелов, Юлиян Петров и Ярослава Павлова ще прeдставят тази вечер фрагменти от пиесите „Eликсир на старостта” на Лиляна Бардийевска, „Различното патенце“ на Ивона Кушяк и Цезари Жолински и  „Приказка за щастието” на Изабела Дегурска.
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна