Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

М. Владимиров: Търсенето на газ в Европа намалява, не е ясно кой ще купува този от "Турски поток"

Снимка: ЕПА/БГНЕС


Имам чувството че всички страни мечтаят да прокарат големи енергийни инхраструктурни проекти.

Това каза за предаването „Събота 150“ по „Хоризонт“ енергийният експерт Мартин Владимиров от Центъра за изследване на демокрацията. Според него, газопроводът „Турски поток“  няма, за момента, икономическа логика дори в пълния си размер от 63 млрд. куб. м. газ:

В момента търсенето е ниско в Централна и източна Европа.  Като цяло търсенето на газ в Европа намалява. Не е ясно кой ще купува този газ.

Една тръба през Черно Море до Турция има логика, защото турският газов пазар се увеличава. Там търсенето ще се удвои до 2030 г. Логично е Турция да иска да намали транзитния си риск и да внася директно от Русия. Но за следващи тръби към Сърбия, Гърция, Македония, нещата са доста по-сложни от икономическа гледна точка.

Според него Газпром има интерес да се конкурира с южния газов коридор, но не е ясно дали „Турски поток“ може да изпревари ТАП и ТАНАП. За първия има разрешения а вторият вече се строи.

Газпром в момента губи пазарен дял на Запад и търси да диверсифицира доставките си в други страни, заяви Владимиров. Според него, това може да доведе до намаляване на цените на газовите доставки.

Не трябва да забравяме, че само 13% от нашето енергийно потребление е зависимо от газ. Не сме толкова зависими от газ.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна