Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Минувачи "свирят" в първия софийски музикален подлез между "Цариградско шосе" и ул. "Ал. Жендов"

Идеалните подлези карат хората да се усмихват и да си ги пазят - смятат ентусиастите, част от които гостуват в Радио София

| обновено на 26.06.15 в 16:05
2
Оргафонът вече предизвиква интереса на малки и големи
Снимка: podlezno.cf
Първият софийски музикален подлез между бул. "Цариградско шосе" и ул. "Александър Жендов" ще "засвири" официално на 30 юни от 10 часа. Проектът е дело на инициативата "ПОдЛЕЗНО" и има за цел да направи градската среда по-удобна и по-красива за всички, съобщават организаторите.

Стълбите в новия подлез ще бъдат боядисани като клавиши на пиано. Монтираните гигантски декоративни тонколони и аудио касетки ще напомнят за близкото музикално минало, а петолиние с ноти от грамофонни плочи ще учи децата на азбуката на музиката.

Голямата атракция ще е музикалният инструмент "оргафон" (комбинация от орган и ксилофон), който е изработен от водопроводни тръби и през летните месеци минувачите ще могат да посвирят на него с джапанките си.

Българското фолклорно творчество също ще намери място в проекта, благодарение на инициативата "Таратанци". В подлеза всеки ще има възможност да разучи стъпките на българско хоро. За завършек на цялата подземна "музикална сцена" млади таланти, избрани с конкурс, ще допълнят картината от графитите, запазени умишлено от екипа при почистването на стените.

"ПОдЛЕЗНО" е неформална инициатива на група младежи, които се обединяват през 2013 по време на форума "Идеите - това сме ние 2". Една от целите на екипа е възпитаването на градска култура. Съчетаването на музика, танц и изкуство с ъндърграунд творчеството и добавянето на функционални елементи /пейки, интерактивни инсталации/ правят пространството на подлезите различно и привлекателно за минувачите, независимо от възрастта и от интересите им.

Чуйте разговора на Мариана Гомилева с Димитър Стафидов и Юлия Иванова от "ПОдЛЕЗНО"

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Горещи теми

Войната в Украйна