Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Доналд Туск: Имам добро предчувствие за Гърция

Алексис Ципрас също изрази увереност, че ще бъде постигнат компромис

| обновено на 25.06.15 в 17:46
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Председателят на Европейския съвет Доналд Туск заяви, че очаква обсъждането на три основни теми на започващите двудневни консултации на държавните и правителствените ръководители в Брюксел. Това са мерките за борба с незаконната имиграция в Европа, предложението на Великобритания за реформиране на Европейския съюз и гръцката криза.

По въпроса за гръцката криза председателят на Европейския съвет посочи: Работата продължава. Последните няколко часа бяха наистина критични. Но имам добро предчувствие, че за разлика от трагедиите на Софокъл, тази гръцка история ще има щастлив край.

Гръцкият премиер Алексис Ципрас изрази надежда, че ще бъде постигнат компромис за гръцката дългова криза на днешните консултации. При пристигането си за срещата Ципрас посочи: След изчерпателните гръцки предложения съм уверен, че ще постигнем компромис, което ще помогне на еврозоната и Гърция да преодолеят кризата.

Председателят на Европейския парламент Мартин Шулц също заяви, че е оптимист, че ще бъде постигнато споразумение. На съвместна пресконференция с председателя на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер в Брюксел, на която бяха представени основните въпроси на предстоящите консултации на европейските държавни и правителствени ръководители, той посочи: Ще бъдем оптимисти до последната секунда, че ще има решение. Тук бих искал да приветствам ролята на председателя на ЕК за отличната му работа като честен посредник, действащ в интерес на гръцкия народ, на страните-членки на еврозоната и в интерес на общностите институции.

Във връзка с планираното обсъждане на мерките за справяне с миграцията, основната тема на двудневната среща в Брюксел, Доналд Туск коментира, че очаква дълъг процес до достигане на консенсус между всички европейски представители: На първо място, трябва да ограничим нелегалната имиграция и това трябва да бъде наш приоритет. Очаквам Европейският съвет да изпрати силно послание към онези, които не са законно търсещи убежище, че нямат никаква гаранция, че ще останат в Европа. Само с това послание можем да постигнем истински напредък за релокацията на мигрантите от Италия и Гърция.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени