Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Четири години затвор получи Цветан Пъков, прегазил 6-годишния Петьо в Панагюрище

| обновено на 30.06.15 в 15:29
Снимка: БГНЕС


Четири години затвор получи Цветан Пъков, който прегази с автомобила си 6-годишния Петьо в Панагюрище. Пред съда той се призна за виновен.

Бизнесменът Цветан Пъков призна заключенията на двете експертизи по делото - съдебномедицинската и автотехническата. Той сe призна за виновен и за това, че на 14-и април тази година, движейки се с превишена скорост, е блъснал с автомобила си 6-годишния Петьо Гевечанов, който в този момент е пресичал с колелото си един от главните булеварди на Панагюрище, и с това непредумишлено е убил детето на място.

Обвинението поиска максималните 6 години затвор, но след самопризнанията присъдата беше намалена и бизнесменът получи 4 години лишаване от свобода. 

Коментарът на родителите на Петьо - Деси и Петър Гевечанови, които държаха снимката на детето на днешното заседание:

Това не ни удовлетворява и затова искаме промяна в законите. Само снимката ни остана - снимката, вещите и спомените, заради такива арогантни шофьори като Пъков. Вие,  ако забелязахте, той се ядоса на присъдата. Признава се веднъж за виновен, след това ще обжалва. Нали е виновен, това е наглост за мен, посочи Деси Гевечанова. 

За лъжесвидетелство на свидетели е пет години, за убиване на едно дете - четири години. Да кажем на хората, че най-лесният начин е да убиват хората е с автомобилите си, коментира бащата на Петьо. 

На днешното заседание присъстваха майки от Панагюрище, Пазарджик и Стара Загора, които носеха бели тениски с лика на убития Петьо. Те заявиха, че е крайно време да се приемат по-драстични наказания за убийците на пътя: 

Не смятам, че един живот на едно дете се равнява на шест години. 

Децата ни не са спирачки за автомобилите. Децата ни са нашето бъдеще. 

Цветан Пъков и днес не изказа съболезнования на почернените родители. Единственият негов коментар бе: Твърде много, след като чу четиригодишната си присъда. Той заяви, че ще обжалва решението на пазарджишките магистрати пред Пловдивския апелативен съд. 

По-рано близките на детето бяха категорични, че посочените в автотехническата експертиза 78 километра в час, с които се е движел бизнесменът, са нереални: 

Всеки шофьор може да отреагира на тази скорост, при това при прав участък. Аз също съм шофьор, не са реални тези скорости.  

Ограничението на скоростта на булеварда, на който беше убит Петьо, е 50 километра. По време на заседанието родителите на Петьо бяха конституирани като частни обвинители.

В началото на съдебното заседание 45-годишният бизнесмен поиска съкратен процес, но съдия Коста Стоянов определи делото да се гледа по общ характер. За днешното заседание бяха призовани шестима свидетели. 

Това, което смути присъстващите в залата е, че адвокатите на Пъков поискаха автомобилът, с който беше убит Петьо, да бъде върнат на собственика. Аз пък искам да ми върнете детето, репликира в съдебната зала бащата на нелепо загиналото момче. 

Според обвинението това не е единственото престъпление, което Пъков е извършил на пътя. Той има около 20 пътни нарушения. В хода на разследването се появиха и свидетели, които са били блъскани от автомобила на бизнесмена, но са били подкупвани да мълчат и да не подават сигнали срещу него. 




Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени