Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Как се излиза на свободен енергиен пазар

БНР Новини
Калоян Канов в студиото на програма „Христо Ботев“
Снимка: Кирчо Стоичков

Добрата новина е, че няма връщане назад, страната ни прави последните крачки преди пълно либерализиране на енергийния пазар.
Известно е, че електрическата енергия е борсова стока, както много други и единствено конкуренцията на свободен пазар може да въздейства върху цената й. Реално у нас това ще се случи след 1 януари 2016, когато се очаква да заработи независимата енергийна борса. И много фирми се подготвят за конкуренцията помежду си.
Днес за нас звучи фантастично примерът: седиш си в къщи, пиеш чай, вдигаш телефона и с едно обаждане сменяш доставчика на електрическа енергия. Защото си видял в интернет платформата му, че предлага по-ниска цена в пакет с други изгодни условия. Фантастика за прохождащите, за англичаните – реалност. Но те са започнали преди 20 години. Като ползваме опита на първите, може пък да съкратим времето поне с 5, ако не с 10 години...
За тази цел като начало да се опитаме да се ограмотим колкото е възможно повече. За да не попадаме в клопки като при мобилните оператори.
„Нашият ден - практично“ потърси опорните точки: какво е свободен пазар на електрическа енергия? Какво се случва на него? Защо за големите фирми е по-лесно още сега да излязат на пазара и да сменят своя доставчик? Какво трябва да се случи, за да можем и ние, битовите  потребители да търсим по-изгодната цена?
Отговорите от Калоян Канов, мениджър продажби на компания доставчик на енергия.



Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна