Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Творби на Морис Равел в изпълнения от летните фестивали в Монпелие и Олдбърг от 2014 година

БНР Новини
Санту-Матиас Рували
Снимка: harrisonparrott.com/ Kaapo Kamu

В неделната музикална вечер ще посетим два престижни европейски летни фестивала – този на Френското радио в Монпелие и този в Олдбърг. Програмата на концерта от Монпелие, състоял се на 18 юли 2014 г., е посветена изцяло на творчеството на Морис Равел. Филхармонията на Френското радио с диригент Санту-Матиас Рували изпълнява оркестрови версии на пиесата „Лодка в океана“ от клавирната сюита „Огледала“, четири части от сюитата „Гробът на Купрен“, сюитата „Благородни и сантиментални валсове“ и Втора сюита из балета „Дафнис и Хлоя“. Към оркестъра се присъединява великолепният френски баритон Лоран Наури с „Три поеми по стихове на Стефан Маларме“ и прочутия вокален цикъл „Дон Кихот на Дулсинея“ по стихове на Пол Моран.
От камерен концерт, състоял се на 21 юни 2014 г. в Олдбърг предлагаме впечатляваща версия на знаменития оркестров „Валс“ на Равел за клавирно дуо. Изпълнението е на Тамара Стефанович и Ненад Лечич.
Програмата завършва турският пианист Фазъл Сай, който заедно с Националния оркестър на Франция, дирижиран от Кристиян Ярви, е изпълнил Концерт за пиано в сол мажор на Морис Равел на концерт в „Театър дю Шатле“ в Париж през октомври 2014 година.

неделя, 5 юли, от 19.30 часа


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна