Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Огнян Драганов: Най-важното в операта е чистият звук и визуалният ефект

Огнян Драганов
Снимка: Недко Недев
Най-важното в оперното изкуство е чистият звук на ансамблите и визуалният ефект. След това започва работата на режисьора. Това каза за "Хоризонт" в предаването "12+3" новият директор на операта в Стара Загора Огнян Драганов по повод 90-ата годишнината на оперния театър и премиерата на "Кармен" на Античния форум в града:

Ако артистите на сцената творят и битуват в нездрава атмосфера, публиката го усеща. Операта в Стара Загора отчита добра посещаемост на спектаклите. Трудно е обаче за един състав, който е живял в стрес дали ще продължи да съществува, да работи, но въпреки това творческата среда сега е добра.

За привличането на нови имена в операта, Драганов каза:

Диригентът Мартин Панталеев е от новото поколение български диригенти. От 1 юли имаме главен диригент в лицето на маестро Ивайло Кринчев. Той ще дирижира премиерата на операта "Кармен". Кринчев е човек с голяма ерудиция, талант и познания в областта на операта.

Драганов заяви, че погледът към сценографията е важен и не трябва да има буквализъм в декора и правене на картинки. Трябва да бъде разказано едно произведение, писано преди повече от 200 години, чрез езика на съвременния автор.

Цялото интервю чуйте в звуковия файл.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна