Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Мартин Владимиров: Пазарите очакваха сделката с Иран, спад в цената на петрола може да има в началото на 2016-а

Снимка: ЕПА/БГНЕС

След повече от 10 години преговори Иран и шестте световни сили постигнаха вчера споразумение за ограничаване на ядрената програма на Ислямската република. В замяна Иран ще получи облекчаване на икономическите санкции срещу него.
 

В резултата на решението анализаторите прогнозират почти единодушно падане на цената на петрола, а от там и на цените на газа.

Според Мартин Владимиров от Центъра за изследване на демокрацията цената на петрола не е паднала много, тъй като пазарите са били готови за сделката с Иран:

Действително намаление на световните пазари може да се случи при започване на по-голям добив в Иран и увеличаване на износа, което може би няма да се случи преди пролетта на 2016 година. Не вярвам цените на горивата в България да започнат да намаляват през следващите 6 месеца, поне. Дори и когато се случи това, не е ясно на какви нива ще спадне, защото не се знае дали няма да се случи друг геополитически проблем, който да изкара на пазара, например либийски количества петрол или продължаващата нестабилност в Ирак да намали възможността за износ от Кюрдистан или Персийския залив. Несигурно е да говорим за трайна тенденция.

Цялото интервю с Мартин Владимиров можете да чуете в звуковия файл.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!