Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Ципрас обмисля

Основни промени в правителството, след като депутати от СИРИЗА не подкрепиха закона за реформите

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Премиерът на Гърция Алексис Ципрас обмисля основни промени в правителството след като 39 депутати от управляващата партия СИРИЗА не подкрепиха закона за реформите. 

Гръцкото правителство няма да подава оставка. Възможни са извънредни парламентарни избори през есента.

С гласовете на опозицията премиерът Ципрас успя да прокара закона с реформите. Гласуването в парламента сплоти опозицията, но постави на риск единството на управляващата партия. Лявата платформа остана непреклонна пред предупреждението на премиера,че е готов да подаде оставка. Все пак въпреки отрицателния вот депутатите от СИРИЗА заявиха,че правителството не е заплашено от тях.

От "Независими гърци", които са коалиционен партньор в правителството, реформите получиха подкрепа и така коалицията се запази.

В момента се водят неофициални сондажи за основни промени в кабинета на Алексис Ципрас.

Съдбата на "непокорните депутати" ще се реши от лидера на партията, но малко вероятно е той сам да ги изключи от парламентарната група.

Опозицията дори и не обсъжда да поиска вот на доверие, защото реално не би ми могла да свали от власт поне сега управляващата коалиция.

В медиите се появиха коментари за евентуални извънредни парламентарни избори през септември.

Атина очаква днес решението на финансовите министри на еврогрупата за финансова помощ, което ще премахне контрола върху тегленето на суми в брой и опашките пред банкоматите.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна