Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Около 700 души са починали във Франция от горещата вълна в края на юни и началото на юли

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Около 700 души са починали във Франция от горещата вълна в края на юни и началото на юли. Това съобщи френският министър на здравеопазването след съпоставка на миналогодишните данни за същия период.

Горещините в началото на юли са взели жертви, това сочат данните на френския Институт за санитарен контрол, съобщени днес от министъра на здравеопазването Марисол Турен. В сравнение със същия период през 2014 г. смъртните случаи са се увеличили със 7% или с около 700 души. Рязко са зачестили намесите на Бърза помощ, която е откликнала на 3380 сигнала в горещата седмица. Приемът в спешните отделения е нараснал тройно, като в повече от половината от случаите пациентите са настанени в болница. Най-потърпевши са възрастните над 75 г. Температурите на някои населени места стигнаха до 40°C.

Тези дни страната отново е нащрек заради поредното покачване на термометъра. Според министър Турен тежките последици от жегата все пак са ограничени благодарение на действието на специалния превантивен план. Той беше въведен след драматичната 2003 г., когато небивалите горещини отнеха живота на 15000 души във Франция.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна