Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Издирват трима от "Аспарухово" заради месото с антракс

Снимка: БГНЕС

Полицията във Варна издирва още трима души от варненския квартал "Аспарухово" във връзка със заразеното от антракс месо, съобщи Стоян Пасев - областен управител на Варненска област. Според него ситуацията в региона е овладяна. 

Според Стоян Пасев рискът е минимален. Предприетите мерки са адекватни, а утре се очаква заседание на кризисния щаб. Той обясни, че в четири от общините, има потенциален риск, тъй като от там е преминало заразеното месо. 
Пробата от заразеното месо ще излезе в понеделник, тъй като материалът, който беше взет, е замръзнали наденици, няма как по-рано да знаем дали това е от заразеното животно или не. Говорим за общините Ветрино, Провадия, Белослав и Варна. 18 човека бяха установени. Полицията издирва още трима, които са имали контакт с въпросното месо. Взети са проби и от тях. В понеделник ще излязат и техните проби.

От утре започва ваксинацията на животните в село Млада гвардия, съобщиха от Областната дирекция за безопасност на храните. В инфекциозната клиника към Университетската болница "Света Марина" са напълно подготвени, ако някои от хората, консумирали заразено месо, покаже симптоми на развитие на болестта.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!