Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Кандидатите за омбудсман бяха изслушани от депутати

Снимка: БГНЕС

Двамата кандидати за омбудсман, Константин Пенчев и Мая Манолова, бяха изслушани в комисията по вероизповеданията и правата на човека. Изборът на новия омбудсман е насрочен за следващата седмица на заседание на Народното събрание. 

Омбудсманът Константин Пенчев, който беше номиниран от Реформаторския блок за втори мандат, направи отчет на свършеното от неговата институция през последните 5 години. Изтъкна ролята си тя да стане познаваема за гражданите и работата му с уязвимите групи. Изброи кръглите маси и каузите на омбудсмана през годините години, сред които идеята за зоополицията, приемните в градовете и селата, срещите му с ученици и студенти и борбата с "чиновническото бездушие".

Всички тези дейности на омбудсмана доведоха до едно силно повишение на уважението, на доверието на гражданите към институцията. За някои съм омбудсман, за други съм боцман, а за трети съм просто Пенчев, но те знаят какво прави за тях тази институция, която аз представлявам, и как може да помогне.

За Константин Пенчев най-важното за дейността на омбудсмана е да няма популизъм и да има държавнически подход, той да обединява, а не да разединява.

Кандидатът на "БСП лява България" Мая Манолова представи силно амбициозна програма за реорганизация на институцията, която според нея, има нужда от ново съдържание и нова енергия.

Омбудсман, който да отиде при хората, реално и на място да пресреща техните проблеми, а не да ги чака да почукат на неговата врата. Тази изключително важна институция трябва да излезе от ролята на гара-разпределителна за междуинституционална кореспонденция и да извършва истински самостоятелни проверки.

Изборът на новия омбудсман ще е тайно с бюлетина, ако никой от двамата кандидати не бъде подкрепен от повече от половината присъстващи депутати в пленарната зала, ще се проведе второ гласуване. При равен резултат между кандидатите ще се проведе нова процедура за избор.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна