Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Руслан Трад: "Ислямска държава" не може да бъде спряна с въздушни удари

Снимка: блог на Руслан Трад
Утре НАТО ще има извънредно заседание, на което Турция ще предостави информация за предприетите от нея действия след терористичните атаки по границите й със Сирия. Турските бойни самолети продължават нападенията си срещу базите на кюрди в Северен Ирак и на "Ислямска държава". Тази сутрин полицията в Анкара задържа петнайсетина души, заподозрени във връзки с ИД. Председателят на Форума за арабска култура Руслан Трад коментира, че Турция е между чука и наковалнята.

За турската държава ПКК и "Ислямска държава" са на едно равнище като опасност и като начин на третиране. Ударите се нанасят почти едновременно, въпреки че Турция повече атакува позиции на ПКК в Северен Ирак, от днес и в Сирия. /.../ Със сигурност "Ислямска държава" не е съюзник на Турция. По-скоро Турция виждаше в ИД един добър "съюзник" в борбата срещу ПКК.

Турция вижда опасност в Демократична партия на Кюрдистан в Сирия, която е съюзена със сирийската армия. /.../ От гледна точка на Турция е добре дошло да бъдат отслабени кюрдските позиции. Кюрдските фракции в Сирия са категорични, че няма да създават държава.

Все пак Анкара подкрепя идеята за иракски Кюрдистан, но няма да допусне разпространяването на тази идея в Сирия.

Действията на ПКК са гледани с недоверие в Сирия. /.../ Не бива да забравяме, че в Турция има кюрдски движения, които са срещу ПКК, и Турция може да ги използва.

В момента, разбира се, че Турция ще гледа най-вече своя си интерес. "Ислямска държава" не може да бъде спряна с въздушни удари, тя отдавна не е това, което беше в началото. Тя излезе извън контрол, установява свои институции в завладените от нея територии.

Единствената възможност, в чисто военно отношение, да бъде спряна, е да бъде разположена военна сила. Те действат изключително добре и като пропаганда, и като стратегия. /.../ САЩ продължават да си затварят очите спрямо някои фракции, които биха могли да подкрепят. Иран тепърва ще играе някаква роля след споразумението със Запада, за което се говори, че една от клаузите му е свързана със Сирия - Иран да се намеси там в борбата с "Ислямска държава".

Фактите говорят - реално, активните бойци на "Ислямска държава" са до 40 хиляди души, една смешна цифра в сравнение със силите на съседните държави, но групировката продължава да разширява територията си. Мисля, че от "Ислямска държава" подцениха Турция.

Цялото интервю на Петър Волгин с блогъра Руслан Трад можете да чуете в звуковия файл.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна