Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Т. Безлов: Жертвите на престъпления не подават сигнал в полицията заради липса на доверие в МВР

Снимка: БГНЕС

Тихомир Безлов – главен експерт в от Центъра за изследване на демокрацията, каза в предаването "Преди всички", че в сравнение с 2012 година се отчита спад на битовата престъпност, но, според него, ситуацията е доста по-сложна. Така Безлов коментира данните от неотдавнашен анализ на МВР, според който битовата престъпност е намалява, а разкриваемостта се увеличава:
 

Точно това е нашето усилие – да покажем, че ситуацията е значително по-сложна и трябва да се коментират различни престъпления, които, според мен, се отклоняват от това, което МВР казва.

Безлов каза още, че Центърът отчита спад в последните 3 години, но това се дължи на все по-честата тенденция хората да не подават сигнал в полицията, след като стават жертва на престъпление, заради липса на доверие в институцията.

За мен беше много емблематичен случаят "Гърмен". Броят на престъпленията, които МВР обяви, бяха четири, за полугодието, до момента, в който се случи инцидентът. Когато отивате при хората в Гърмен и ги питате дали са се оплакали в полицията, съвсем честно казват, че не са, защото няма смисъл, защото, когато няколко пъти са го направили, е нямало последици, на са им обърнали внимание, не са разкрили престъпленията.

Днес ще се състои поредна дискусия, организирана от Центъра за изследване на демокрацията, посветена на т.нар. "конвенционална" или битова престъпност.

Цялото интервю на Борислава Борисова с Тихомир Безлов можете да чуете в звуковия файл. 

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна