Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Рей Барбиери: В областта на младежкото правосъдие САЩ и България не се различават много

Рей Барбиери
Снимка: www.justice.government.bg

Програмният директор в Центъра за съдебни иновации в Ню Йорк и ръководител на програмите за детско и младежко правосъдие Рей Барбиери се срещна с български магистрати.

Бях впечатлена от всички разговори, които успях да проведа за правосъдната система за непълнолетни в България, каза тя в предаването "Преди всички".

Барбиери сподели, че от доста време в Ню Йорк се опитват да реформират системата на младежко правосъдие:

Независимо че ние може да сме постигнали известен напредък в тази посока, не се отличаваме толкова много от българската система. Имаме едни и същи конфликти, едни и същи предизвикателства и затруднения. В Ню Йорк ние успешно прилагаме практики, които условно наричаме "съд за решаване на проблеми". Това е нов модел на съдопроизводство, при който съдилищата комуникират повече помежду си, споделят информация, правят повече екипни усилия и фокусът е поставен върху положителния изход от делото.

Барбиери обясни, че при срещата си с българските магистрати е чула познати проблеми: 

Аз споделям същите тревоги и притеснения в САЩ. Трудно е да се направи връзка между услугите, предлагани от различни ведомства и министерства, определени текстове от закона може би са морално остарели и не отразяват сегашните тенденции и динамика в обществото. Но мога да кажа, че съм впечатлена от страстта, от амбицията на всички хора, с които се видях, като започнем от ръководството на Министерството на правосъдието и се стигне до училището за деца, влезли в конфликт със закона и правосъдието, местната комисия за борба с противообществените прояви. Мога да кажа, че на всички нива хората са много амбицирани, гледат с огромно желание на работата си и това за мен е един доста голям ресурс и потенциал за успех. 

Повече за американската практика в областта на младежкото правосъдие можете да чуете в звуковия файл.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна