Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Регламентиране на къмпингуването искат природозащитници и любители

Плажът на къмпинг "Корал"
Снимка: БГНЕС

Комисия от експерти от Изпълнителна агенция по горите, РИОСВ – Бургас и полицейски служители започнаха масови проверки на къмпингите по Южното Черноморие. Общественото мнение се раздвои по темата. Според едни къмпингуването трябва да се осъществява само на предназначените за целта терени, а за други това е единствената алтернатива да се избяга от бетонната сянка на курортите.

Вместо проверка на незаконното строителство, институциите правят проверка на къмпингуването, е позицията на Коалиция „За да остане природа в България“. 

Фактът, че проверката на т.нар. "нерегламентирани къмпинги" е установила, че там е пълно с хора и има интерес към този вид туризъм у нас, показва, че по-скоро къмпингуването трябва да намери мястото си в българския туризъм, каза Йорданка Динева от Коалиция „За да остане природа в България“ в интервю за „Хоризонт до обед“.

Темата коментира и Стефко Пъргавелов, председател на Асоциацията за къмпинг и караванинг. Според него страната ни изостава в развитието на къмпингуването с 40-50 години: 

В момента 20% от туристическия оборот се формира от къмпингуването, т.е. той е регламентиран и регулират по всякакъв начин. Формулирани са задълженията на общините, но когато възниква въпросът, че оставят смет, възниква въпросът, а има ли къде да го оставят, защото там се знае, че има къмпингуване. Съответната община е участник в това диво къмпингуване. В регулирането на този процес участват хора, които не са спали и една нощ на къмпинг.

Според Пъргавелов има двоен стандарт при проверките - проверяват се къмпингуващите, а се толерира незаконното строителство. Той каза още, че не е изяснено докрай и какво точно се има предвид под къмпинг в България.

Липсва воля за регламентиране на къмпингите, допълва Стефко Пъргавелов.

Повече по темата можете да чуете в звуковия файл.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени