Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Пекин приема Зимната олимпиада през 2022 година

Пекин приема Зимната олимпиада през 2022 година
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Пекин спечели домакинството на Зимната олимпиада през 2022 година и стана първият град, спечелил право да организира летни и зимни олимпийски игри. Китайската столица бе предпочетена пред другия кандидат – Алмати (Казахстан), по време на тайно гласуване на сесията на МОК в Куала Лумпур. Пекин бе домакин на Лятната олимпиада през 2008 година.

На гласуването Пекин спечели с 44 гласа срещу 40 за Алмати. Първоначално делегатите трябваше да гласуват електронно, но заради повреда в системата бяха принудени да дадат своя вот на хартия.

Състезанията в китайската Зимна олимпиада са планирани да се проведат на три места: в центъра на Пекин (церемония по откриване, фигурно пързаляне, шорттрек, хокей, кърлинг и бързо пързаляне с кънки), северозападната китайска провинция Янцин (алпийски ски, бобслей, скелетон) и в град Чжанцзякоу (ски бягане, ски скокове, биатлон, фиристайл, сноуборд).

Швейцарският град Лозана бе избран за домакин на Зимната младежка олимпиада през 2020 година. Лозана спечели в конкуренцията на румънския град Брашов.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна