Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Банката на БРИКС ще стане конкурентоспособна най-рано след пет до десет години

| обновено на 01.08.15 в 13:23
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Банката на БРИКС ще стане конкурентоспособна най-рано след пет до десет години, прогнозира пред "Хоризонт" Ренато Бауман от Бразилския институт за приложна икономика. Основната цел на банката е да финансира инфраструктурни проекти в развиващите се страни, но за да бъде постигната тя трябва да може да им предложи ниски лихви. Според южноафриканския икономист д-р Мартин Дейвис от нея няма реален икономически и финансов смисъл.
 
За да успее да се утвърди на международните пазари, банката за развитие на БРИКС трябва да получи доверието им и да може да си осигури евтин ресурс, който после да отпусне като заеми с ниски лихви, обясни бразилецът Ренато Бауман:

Едно от нещата, които тревожат някои от експертите, включително и мен, е как ще могат проекти от страни като Бразилия и Русия да се конкурират с Южна Африка и Индия, ако основният критерий е Брутен вътрешен продукт на глава от населението. Според мен трябва да се създават такива критерии, които да не изпращат основните ресурси към най-бедните региони, а да се оценява всеки отделен проект самостоятелно.

Според южноафриканеца д-р Мартин Дейвис Китай ще има водеща роля в банката, тъй като държавата е инвестирала най-много пари в нея:

Банката за развитие на БРИКС, или както е по-правилно да се нарича - Новата банка за развитие, може да се счита като противотежест на Световната банка. Освен това ние вече имахме Африканска банка за развитие, Азиатска банка за развитие, Азиатска инфраструктурна инвестиционна банка и не на последно място Южноафриканска банка за развитие. Ето защо казвам, че създаването на новата банка е от ключово геополитическо значение, но не е продиктувано от финансова необходимост.

Първият заем от новата банка ще бъде отпуснат в юани, което най-вероятно ще се случи догодина. Банката започва работа с 50 млрд. долара капитал.

Целия репортаж чуйте в звуковия файл.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна