Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Италия ще защити пред ЕК производството на млечни продукти от истинско мляко

Правителството на Италия ще защити пред Европейската комисия традицията за производството на млечни продукти от истинско мляко. Това се налага след като ЕК изпрати предупреждение към Италия, че трябва да разреши производството на млечни продукти от мляко на прах на нейна територия. Дадена ѝ е отсрочка до края на месец септември за справяне с това изискване на ЕК.

По официални данни на Апенините се произвеждат над 400 вида сирена. Тази традиция е подкрепена през 1974 година със закон, който защитава производството на прясно мляко, сирена, кашкавали и кисело мляко от мандрите по цялата територия на Италия.

Законът забранява производството на такъв тип продукти от мляко на прах кондензирано мляко. Резултат от това е и неоспоримото качество на млечните продукти, произведени в страната. Това е довело до повишаване с 9,3 на сто износа на италиански млечни продукти за първото тримесечие на тази година. Това коментира кореспондента на БНР в Италия Елена Шаханова.

Италианският закон, който забранява производството на млечни продукти от сухо или кондензирано мляко, пречи на свободното преминаване на стоки като мляко на прах и концентрирани млечни продукти, използвани в целия Европейски съюз. Така Европа обясни процедура за нарушение прямо Италия.

Националното сдружение на земеделските производители веднага взе отношение по този въпрос като обясни на обществото, че ЕС иска да наложи на Италия да произвежда сирена от суровина на прах. Производителите не искат това да се случи, защото високата репутация на марката "Произведено в Италия“ ще пропадне.

Директорът на сдружението е завил, че Европа действа в интерес на лобита, които целят да принудят Италия да снижи качеството на своите продукти, съхранени от поколения насам. Той изтъкна, че Франция и Германия са най-големите вносители на сухо мляко.

Правителството на Италия подкрепя Националното сдружение на земеделските производители и министъра на земеделието и горите Маурицио Мартина, който заяви, че своеобразието на италианската система ще бъде защитено. Той уточни, че Италия ще обясни пред ЕК своите съображения, за да бъде разбран методът на производство в страната, който години наред гарантира качеството на продуктите.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна