Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Еколози: Разширяват лифта "Тодорка" без разрешение

Снимка: http://www.wwf.bg/

Екоорганизации предупредиха, че е започнало строителството на нов шестседалков лифт на мястото на триседалковия лифт „Тодорка“ от офшорна фирма. Според еколозите строителството е прибързано въпреки липсата на разрешение от Министерството на околната среда и водите за разширение на просеката чрез изсичането на вековни дървета и въпреки проверката  на Върховната административна прокуратура по случая. 
Александър Дунчев от организацията "Световен фонд за дивата природа" коментира:
В началото на седмицата получихме снимки от наши доброволци, които бяхме изпратили преди месец да проверят дали лифтът се изгражда, и от последния снимков материал от тези дни се вижда, че в района на Бъндеришка поляна са струпани нови седалки и също съоръжения за изливане на бетон, както е и заснето пренасянето на бетон с хеликоптер в посока на трасето на съществуващия триседалков лифт от Шилигарника до Тодорка. Не е проблемът в това, че ще бъдат подменени няколко пилона и ще бъде поставен нов лифт, проблемът е в това, че, за да се сложи новият лифт трябва да се разшири просеката, което означава изсичане на над сто дървета с възраст над сто години, тоест имаме едно надграждане на беззаконие, което очакваме държавата крайно време вече да спре. Не е проблемът в лифта, а в начина, по който се погазват законите от една офшорна компания и как държавата безпристрастно гледа на това.

От Министерството на околната среда и водите информират, че няма да разрешат изсичането на 88 дървета преди приключване на прокурорските проверки от Окръжната прокуратура в Благоевград и Върховната административна прокуратура.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна