Църквата Ротонда "Св. Георги" – храмът, в който е вплетена историята на Сердика и София

Снимка: БГНЕС
Църквата Ротонда “Св. Георги” е най-старият архитектурен паметник в София и единствената запазена до покрив постройка в града, датираща от Римската империя.
 

На 3 април 2015 г. се оповести официалното откриване на дарителска кампания за набиране на средства за цифровизация на Храма и последваща реконструкция и реставрация.

Четири месеца по-късно първият етап от проекта – цифровизацията – е реализиран.

Това каза в ефира на Радио София Ирина Никоевска от Фондация "15 века България".

Посредством триизмерно лазерно сканиране е създаден 3D цифров модел на храма, който осигурява съхранение на пълната информация за сградата и стенописите в цифров формат и гарантира възстановяване до най-малък детайл в случай на погиване. Паралелно с това специализирани данни предоставят адекватна информация за текущото състоянието на храма и способстват за вземане на последващи решения, касаещи организация на консервационно-реставрационни дейности.

Сградата на Ротондата е съградена по времето на император Константин Велики през IV век. В църквата се пази най-ранната българска стенна живопис (IX век), която се отличава с висока художествена стойност. Храмът разказва историята на Римската империя, Първото и Второ Българско царство, Османската империя, свързан е и с новата Българска история.

За кампанията, историята на храма и какво прави този архитектурен паметник уникален...

Чуйте подробности от разговора на Симеон Белев с Ирина Никоевска.


print Отпечатай
Още от категорията

Засилен интерес към китайския език и култура в Родопите

За първи път в село Момчиловци ще се проведат Дни на китайската култура и лятно училище по китайски език. Инициативата е на институт „Конфуций“ в София и Центъра за развитие, инвестиции и туризъм в Китай. Събитието ще започне на 4 август и ще приключи с очаквания три дневен фестивал на киселото мляко на 10 септември. Родопското село Момчиловци е..

обновено на 26.07.17 в 15:11

Награден роман на Марио Варгас Льоса отново издаден на български

С книгата си „Зелената къща“ (La Casa Verde; 1966), за която получава първата награда „Ромуло Галегос“ в конкуренция с Хуан Карлос Онети и Габриел Гарсия Маркес, перуанският писател Марио Варгас Льоса затвърждава репутацията си на доказан представител на латиноамериканската литературна вълна. През 2010 година авторът е удостоен с Нобелова награда за..

публикувано на 26.07.17 в 15:04

„Намигване“ на един мим

Френското градче Клин Дьо Ойл, намиращо се недалеч от Париж, събра близо 7 000 души на фестивал на изкуствата „Намигване“ за хора с увреден слух. Организаторите на събитието са подготвили специални технологии за възприемането на изкуствата от хората, които не чуват. Повечето от самите артисти, участващи във фестивала, също са с увреден слух. Режисьорът..

публикувано на 26.07.17 в 14:41

Роднини, почитатели и приятели се сбогуваха с Ванча Дойчева

Близки, приятели и почитатели се сбогуваха с актрисата Ванча Дойчева на поклонението в Народния театър „Иван Вазов“. Актрисата почина в понеделник на 75-годишна възраст. Колегите ѝ споделиха, че ще запомнят усмивката и професионализма ѝ. Нона Йотова заяви: Незаменими са хората, особено хората на изкуството. Няма никога да има..

публикувано на 26.07.17 в 14:16
Елена Петева

„Присъствие и отсъствие“ – изложба на Елена Петева

Художничката Елена Петева – миловидна, със завладяваща усмивка и благоразположение към хората около себе си – показва новата си изложба в галерия „Аросита“. Родена в София, учила изкуство в САЩ  и след това специализация в Европа и Америка, днес тя преподава рисуване и живопис в Университета на Масачузетс, Дартмът. В „Аросита“ тя показва за втори път своя..

публикувано на 26.07.17 в 12:27

15 години без Катя

Родена съм в град Петрич. Ранното ми детство протече в Благоевград. Пиринският край за мене е свързан с тази крехка възраст, когато човек със силно отвореени очи опознава света. Откакто се помня, всъщност съм имала страст към актьорството. Даже си спомням, че в Благаоевград баба ми казваше: „Кате, стига си се преправяла.“ Предпочитах „другите, измислени..

публикувано на 26.07.17 в 11:53

Музейният комплекс - Берковица крие безценни исторически съкровища

Ще ви пренесем в град Берковица, където се намира изключително интересният Музеен комплекс - Берковица. Комлексът е общински културен институт, отговорен за опазването на движимото културно наследство на града и общината. Обгрижва три исторически обекта в града - Художествената галерия, Етнографския музей и Къщата музей "Иван Вазов". Годишно..

публикувано на 26.07.17 в 10:46