Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Над 200 души, наети за изграждането на "Южен поток", ще бъдат съкратени

Снимка: БГНЕС

От 7-и септември започва масово уволнение на заети по проекта "Южен поток". Над 200 души, наети за изграждането му, ще бъдат съкратени, съобщиха от Бюрото по труда в Бургас.

Уведомлението за съкращенията идва от Бюрото по труда във Варна, където е регистрирана италианската фирма-подизпълнител "Сайпен", която работи на територията на пристанище "Запад" в Бургас.

На 8-и юли фирмата е получила писмо от дъщерно дружество на "Газпром" за прекратяване на договора, подписан през 2014 година, за изграждането на газопровод през Черно море. Италианската фирма е обявила ликвидация.

От 202 души, които ще бъдат съкратени, 18 са от Варна, а останалите от Бургас, поясни Пенка Кирилова, директор на дирекция "Регионална служба по заетостта":

Очакваме да получим от фирмата списък на лицата, които предстои да бъдат освободени, за да разберем в кои бюра по труда те ще бъдат наети. За лицата да няма напрежение.

Това, което сме договорили с фирмата, е на 31-ви август на територията ѝ на западното пристанище да проведем отворен ден. Заедно с представители на НОИ на този приемен ден ще разясним правата и задълженията на лицата, както и какви документи трябва да подготвят, какви ще са обезщетенията и какъв е срокът за регистрация,
допълни Кирилова.

Първата група от 134 души ще бъде освободена на 7-и септември като за масовото съкращение са уведомени кметът на града, областният управител и синдикатите.

Очаква се без работа да останат още наети към фирмата като подизпълнители.
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна