Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Петима имигранти бяха ранени при сблъсъци с македонската полиция

| обновено на 21.08.15 в 13:03
Снимка: БГНЕС

Петима имигранти бяха леко ранени при сблъсъци с полицията на гръцко-македонската граница, съобщи АФП. Репортер на агенцията разказва, че македонските сили за сигурност са използвали шумови гранати и сълзотворен газ, за да разпръснат десетки имигранти и бежанци, които са се опитали да прекосят границата от Гърция. Говорителят на македонското МВР Иво Котевски отрече за сблъсъци в района.

По информация на Ройтерс няколко хиляди души от Близкия изток, Африка и Азия са прекарали студената нощ в ничията земя, след като Македония обяви вчера кризисно положение и на практика затвори южната си граница.

Целта на имигрантите е през Македония да се насочат на север към Унгария и Шенгенското пространство.


За справяне с хуманитарната ситуация на служителите на ООН помагат доброволци от Червения кръст. Сдружението на млади адвокати помага на полицията при изготвянето документи на пристигащите хиляди хора. Агенциите цитират местни хора, че границата с Гърция е блокирана от полиция и войска.

В последните дни гръцкото правителство организира транспортирането на мигрантите от острови като Лесбос и Кос в новооткрития център в Пирея, откъдето те се пренасочват на жп гарата, а от там потеглят към Македония.

В коментар за ситуацията, от офиса на еврокомисаря по разширяването Йоханес Хан съобщиха, че Европейската комисия внимателно следи ситуацията на границата между Македония и Гърция и е готова да продължи да изпраща хуманитарна помощ. Европейският съюз е осигурил досега близо 91 хиляди евро хуманитарна помощ за Македония, засегната от притока на бежанци.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна