Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Организаторите на протестите срещу цените на горивата заплашиха с блокади на пътища, ако няма държавни мерки

| обновено на 01.09.15 в 20:00
протест горива
Снимка: БГНЕС

Протестът срещу цените на горивата в София приключи. Автошествието от около 30 автомобила премина от парламента до централата на една от петролните компании у нас на бул. "Тодор Александров" и с клаксони огласи пространството пред офиса на рафинерията. Ако не последват реални мерки на държавата, ще се стигне до блокади и на пътища в страната, предупредиха организаторите.

Началото на националния протест срещу високите цени на горивата беше в 18 ч. в София и няколко града в страната.

В уречения час в пред Народното събрание имаше около 30 автомобила. Според обявеното в социалните мрежи организаторите очакваха около 2000 участници в протестното автошествие, които да се отправят към централата на "Лукойл" на бул. "Тодор Александров". Полицаи и жандармерия охраняваха инициативата. Хората изразиха недоволство от цената и качеството на горивото, както и от неефективната борба с монополите. Те се опасяват, че високата цена на горивата "затяга" цените и на останалите стоки от първа необходимост и така се срива и икономиката на цената. Божидар Богданов коментира, че цените на горивата у нас намаляват само когато има протест. Настоящия спад в цените се дължи на това, че за протеста днес се знае от месец и половина, категоричен е той.

Експерти обясниха, че цените на горивата намаляват не веднага, а поне месец – месец и половина след като поевтинее суровината. Директорът на Софийската стокова борса Васил Симов коментира:

Когато говорим за цени на дадена стока, трябва да се знае, че цената е ничия - на пазара. Когато има голямо търсене, цените вървят нагоре, когато има голямо  предлагане, цените вървят надолу. Естествено има фактор
- основната цена на петрола, която до известна степен влияе върху цените на горивата. Но, за мен, в момента, особено в летните  месеци, по силният фактор се оказа  друг. Това е по-засиленото търсене на горива и съвсем естествено е търговците да се опитват да изкарат по-голяма печалба.

Съвпадението между проверките в последните две седмици и спада на цените Симов обясни така:

Лятото си отива. Намалява и търсенето на бензин, естествено и на дизел като. Тук бих добавил и страха от проверките, защото доста търговци по бензиностанциите са, като че ли, притеснени, чисто психологически, от факта, че ще им дойдат на проверка, затова свалят цените.


Относно притесненията на протестиращите, че по-високите цени на  петрола увличат всички цените на стоките от първа необходимост, Симов заяви:

Забелязва се точно обратната тенденция, цените вървят надолу, не само петрола. Надолу върви и месото, и млякото, и зърното, и олиото, и захарта.


Близо 30 души се събраха на протеста срещу високите цени на горивата в Бургас, съобщи кореспондентът на БНР Даниела Костадинова. Полицаи не допуснаха протестиращите да блокират подстъпите към магистала "Тракия" в района на град Българово и протестът продължи около един час. Три патрулиращи полицейски автомобила, микробус със служители на Жандармерията, представители на общинската дирекция за ред и сигурност и репатриращ автомобил посрещнаха протестиращите край отбивката на автомагистрала "Тракия" за град Българово. Полицаите на допуснаха протестиращите да оставят колите си на пътното платно, за да блокират движението, каквито бяха предварителните намерения. Недоволните от високите цени на горивата се възмущаваха от малобройния протест, а след това обясниха и мотивите си да се включат в него.

Пътувам в цяла Европа и мога да твърдя, че лошото качество на горивото в България е по-голям проблем дори от високата му цена, каза собственик на транспортна фирма.

Евро и пет цента е дизелът в Германия при 2 000 евро заплата, а тук при ниските възнаграждения цената на дизеловото гориво е 2,15 лв. - 2,20 лв., възмущаваха се шофьори.

Варненци се събраха на изхода на града по магистрала "Хемус". Броят им обаче също не беше голям. Един от организаторите на протеста – компютърният специалист Николай Милев, коментира пред кореспондента на БНР Даниела Стойнова:

Премиерът спомена, че има много злоупотреби със смески в горивата и с пломбирането и т.н., но последните проверки откриха, че проблемите са в под 1% от бензиностанциите, така че не вярвам, че това би довело до  драстичен спад в цените, а такъв трябва да има. Просто пазарът на петрола е такъв, че да има драстичен спад и в цената и на дизела, и на бензина.  Навсякъде цените зависят от световната тенденция, но виждаме, излязоха  много статистики, как в България едва ли не имаме едно от най-скъпите горива в цяла Европа. Това не е нормално за пазара.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна