Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Орбан: Проблемът с бежанците в Будапеща не е европейски, а германски

Виктор Орбан
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Унгарците са изпълнени със страх, че европейските лидери не могат да контролират ситуацията с мигрантите, заяви по време на посещението си в Брюксел премиерът Виктор Орбан. Бежанците на гарата в Будапеща не са европейски, а германски проблем, каза Орбан в присъствието на председателя на Европарламента – германеца Мартин Шулц:

Не можем да позволим на никого да напусне Унгария и да отиде в Австрия или Германия, преди да го регистрираме. Проблемът не е европейски, а германски. Никой не иска да остава в Унгария, нито в Словакия, Полша или Естония – всички искат да идат в Германия.

Мартин Шулц отговори: Това звучи ефектно, но е невярно. Трябва ни справедливо разпределение на бежанците. 28 страни от ЕС имат 507 милиона жители. Ако равномерно между тях се разпределят 500 000 бежанци, няма да е проблем. Проблемът ще дойде, ако ги концентрирате само в няколко държави.

Унгария е против квотите, защото това отклонява вниманието от проблема с граничния контрол, допълни министър-председателят на страната.

Предстои среща на Орбан с председателите на Европейския съвет Доналд Туск и на ЕК Жан-Клод Юнкер.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна