Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Безработицата у нас продължава да намалява

Безработицата през август у нас продължава да намалява и е 9,3 процента. Спрямо август миналата година работните места са били с 44 хиляди повече. Половината от регистрираните безработни са хора в предпенсионна възраст. За да им се намери работа, е необходимо да се разработят нови програми, като за целта се търси мнението на бизнеса и на синдикатите, обясни социалният министър Ивайло Калфин:

Те са по-различна група от младежите. Там мотивацията за труд е по-добра. В същото време програмите, които е имало допреди няколко години, са били свързани със 100% субсидиране и основно в публичната сфера - общини, училища, 100% изплащане на заплатите. Няма как да е трайна и по-обхватна тази програма, ако не се включи реалната икономика и бизнеса.

Над 35 хиляди са заявените еднодневни трудови договори за работа в селското стопанство, съобщи Ивайло Калфин. Най-голям е интересът в област Търговище - 6400 договора, следват областите Пловдив, Силистра, Добрич и Сливен.

При 35 хиляди договора това означава, че някъде около 800 хиляди лева са влезли официално в икономиката, платени са на хората, на тях са платени и осигуровки. На практика това изважда доста активно наяве трудовите договори.

Министерството разработва нов закон за трудовата миграция, който ще премахне пречки пред наемането на висококвалифицирани специалисти от страни извън Евросъюза. Ще се въведе синя карта и ще отпадне пазарният тест.

Репортажа чуйте в звуковия файл.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна