Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Спомен за „трънския славей” – Гюрга Пинджурова

Снимка: архив

Родена в гр.Трън, тя от дете запява родните песни заедно с майка си.Такъв е и споменът на именитата певица: Лятно време тя ме водеше на жътва. Оттогава помня хубавите жетварски песни.

Музикалният й талант е забелязан още в прогимназиалните класове от учителите, които я насърчават. Щастлива среща на трънското девойче с оперната певица Христина Морфова се оказва съдбовна. С нейно съдействие Гюрга Пинджурова постъпва в Държавното музикално училище в София, а по-късно завършва Пражката консерватория със специалност оперно пеене. Тя се завръща в България, въпреки откритите възможности за оперна кариера и покани за сценични спектакли в Чехия и Австрия. Първоначално у нас учителства из трънските села. След преместването си в София Гюрга Пинджурова се отдава на концертна дейност – често съчетава изпълнения на оперни арии и народни песни.

Изключителната си популярност Гюрга Пинджурова дължи на Националното радио. Още в зората му през 1935 г. певицата е редовен участник в програмите предимно с трънския си репертоар. Особено чакани са нейните концерти на живо пред радиомикрофоните с фолклорната група „Тракийска тройка”, а понякога пее и под съпровод на пиано.

Радиоизявите на Гюрга Пинджурова се свързват и с участията й в Детския час – всяка неделя звучат нейни изпълнения на песнички за малките слушатели. Така именитата ни певица става любимка на радиоаудиторията и е първа разпространителка на самобитните трънски песни. През 50-те и 60-те години на м.в. вече звучат и нейните записите, които са в „Златния фонд“ на БНР. Гюрга Пинджурова усилено концертира из страната и с група „Наша песен”,за да радва любителите на народната музика по села и градове.

С деликатния си топъл глас и подобаващ диалект тя даде живот на хумористични, жетварски, битови песни на родния си край, но изпълнени със финеса на класическото пеене. Повече от 80 са записите й в Националното радио, много от които се запяват от младите българи и се изучават в часовете по музика в училищните програми.

Народното читалище в град Трън носи името на прочутата си съгражданка. Там през 1994 г. бе проведен конкурс за таланти на нейно име.Тази година градът организира концерти в чест на 120-годишнина от рождението на голямата певица Гюрга Пинджурова. На нея е посветено и второто издание на интернет класацията „Годишни фолклорни награди“ – 2015 г.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна