Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Нов рекорд е достигнал и броят на миграните, влезли от Сърбия в Унгария

Германия въвежда контрол по границата си с Австрия

Франция пое ангажимент да увеличи финансовата помощ за градовете, които настаняват бежанци

| обновено на 13.09.15 в 18:54
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Германският министър на вътрешните работи Лотар де Мезиер обяви, че Германия въвежда временно граничен контрол по границите си с Австрия и Италия, съобщи Би Би Си.

По-рано днес канцлерът на Германия Ангела Меркел е уведомила в телефонен разговор австрийския си колега Вернер Файман, че германските власти имат намерение да въведат контрол по границата си с Австрия и на място да установяват кои мигранти нямат право да получат статут на бежанец, предаде ТАСС.

Австрийските железници са спрели по искане на Берлин влаковете за Германия, съобщи говорителка на австрийската железопътна компания. Причината е бежанската криза. Още не е ясно дали ще спре движението на влакове от Германия за Австрия, отбелязва Ройтерс.

В същото време властите в Мюнхен обявиха, че са на път да изчерпат капацитета си за прием на бежанци след като само вчера в града са пристигнали над 13 000 търсещи убежище. Кметът на Мюнхен Дитер Райтер призова останалите германски провинции да споледят товара от бежанския поток:

Всяко регионално правителство и всеки кмет на голям град трябва да приемат, че като нация сме изправени пред голямо предизвикателство. Тук в Бавария, в Мюнхен вече десет дни сами се справяме с него.

Германският еврокомисар Гюнтер Йотингер  призова за промени в германското законодателство, с които да се улесни репатрирането на т. нар. икономически имигранти. В интервю за вестник "Велт ам зонтаг" Йотингер поиска също гратисен период за по-малките страни-членки на ЕС, които нямат опит с приема на бежанци, за да могат пълноценно да изпълнят квотите, предложени от Европейската комисия.

По-рано Германия съобщи, че от 5 септември до момента в страната са влезли около 50 000 мигранти. Вицеканцлерът Зигмар Габриел заяви, че скоростта, с която бягащите от войните в Близкия изток и Африка пристигат в страната, надхвърля възможностите й да им осигури места за настаняване. Габриел изрази надежда, че на срещата на вътрешните министри от Европейския съюз в понеделник, партньорите от Общността ще се съгласят да приемат някои от новодошлите мигранти.

Междувременно Франция обеща да ускори процедурите по разглеждане на молбите за убежище на бежанците, пристигащи на нейна територия, както и да увеличи капацитета за настаняването им. Френското правителство пое ангажимент да увеличи и финансовата помощ за градовете, които настаняват бежанци, предаде Франс прес. Франция, която се ангажира да приеме 24 000 бежанци, ще увеличи също приноса си за хуманитарните организации на ООН, които работят на терен в съседните на Сирия страни, приели милиони бежанци, обеща президентът Франсоа Оланд.

Броят на миграните, които са влезли от Сърбия в Унгария е достигнал нов рекорд в събота, съобщава ББС.  Повече от  4 000 души са преминали границата, само за денонощие, на фона на заплахите на унгарския премиер Виктор Орбан, че страната му ще затегне контрола от 15 септември.

Животът там е невъзможен, особено в моя град Алепо. Няма електричество от три години, няма вода от три години, трябва да си вадим вода от кладенци. Няма и интернет, нито комуникации, нищо. Няма живот, заяви един от хилядите сирийски бежанци.

Кризата с бежанците накара хиляди хора да излязат на демонстрации в редица европейски градове. В Атина, Лондон и Париж се проведоха шествия в подкрепа на бежанците.
 
Срамота е, истинска срамота, че това правителство, което е едно от найбогатите правителства и страни в света, не разбира какво наистина се случва с тези хора,  заяви жителка на Лондон от сръбски произход.

В същото време в Прага, Варшава и Братислава имаше многобройни антиимигрантски протести.

Румъния отхвърля задължителните бежански квоти. Това заяви министърът на вътрешните работи Габриел Опря. На утрешния съвет на вътрешните министри от ЕС той ще гласува против квотите и ще заяви, че страната му ще спази първоначалната договореност да приеме 1785 души. Според предложението на Европейската комисия, Румъния трябва да приеме допълнително 4 650 мигранти.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени