Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Мария Капон: ГЕРБ и ДПС са партиите, които имат интерес от единната бюлетина на местния вот

Мария Капон
Снимка: БГНЕС

Решението на Централната избирателна комисия от петък номерацията в бюлетината на местните избори да се определя на централно, а не на местни ниво нарушава Изборния кодекс. ЦИК определя чрез жребий поредните номера в бюлетините на партии, коалиции и независими кандидати само тогава, когато става дума за национални избори. За избори за кметове и общински съветници това се определя от общинските избирателни комисии, което гарантира равнопоставеност.


Това каза зa “Хоризонт” в предаването “12+3“ Мария Капон от Единната народна партия, която подаде жалба срещу решението на ЦИК:

Нарушена е императивна разпоредба от Изборния кодекс, в която е определено, че поредните номера на участниците в местния вот се определят от Общинската избирателна комисия. По този начин ЦИК откровено е нарушила закона. Това става под натиска на управляващите - на тези, които говорят за съдебна реформа. Интерес на Цветан Цветанов и на групата около него е да има единна бюлетина, защото искат в страната те да бъдат с един и същ номер. Двете партии, които се облагодетелстват от това, са ГЕРБ и ДПС.

Цялото интервю чуйте в звуковия файл.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна