Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Работодателските организации срещу повишението на доходите, върху които плащат осигуровки

Четирите работодателски организации заплашиха, че ще се оттеглят от договарянето на минимални осигурителни доходи за различните браншове. Те са против да бъде административно налагано повишаване на доходите, върху които плащат осигуровки.

Несъгласието на работодателите е заради възможността да бъдат задължени да повишат осигурителните доходи за дейностите, в които не е постигната договореност между бизнеса и синдикатите.

Председателят на Асоциацията на индустриалния капитал Васил Велев предупреди:

Няма да има договорени прагове и от там няма да има административно разпространяване на нещо, което е договорено, защото нищо няма да има договорено -  тогава ако някой иска да определя заплатите административно, трябва да се върне 25 години назад. Ние ще махнем този "смокинов лист" от опитите за връщане към командно-административна икономика.

Работодателите коментираха, че за 376 650 работници има риск от съкращения и предприятията, за които работят, ще преминат в сивия сектор, ако се наложи административно повишение на заплатите, върху които да осигуряват работниците.

В резултат на договарянето между синдикатите и работодателите е постигнато средно повишение от 7,5 %, а предложението за най-голямо увеличение на осигурителния доход е за 24% при производството и преработката на месо и близо 18% при производството на мелничарски продукти, нишесте и нишестени продукти
.

От КНСБ обвиниха работодателите, че в някои от случаите отказват да участват в преговорите. Синдикатът ще поиска НАП да провери работодателите, които отказват да участват в договарянето на минимални доходи за осигуряване на работтниците, за да се установи дали спазват трудовото законодателство, предупреди  президентът на КНСБ Пламен Димитров:

Ние ще настояваме в тези 20 икономически дейности, в които никой не се е явил да преговаря, следователно би трябвало да значи, че там, според тях всичко е изрядно, тоест се плащат осигуровки върху пълни заплати.

Ще поискаме НАП да направи селекция върху преоценка на риска и да провери съответния брой предприятия, които избере от тези 20 икономически дейности, за да покажем и да докажем, дали наистина няма нужда от минимални осигурителни доходи и всичко е на светло -  нещо, в което аз дълбоко се съмнявам и нещо, за което не говорят числата или някой продължава да стои на тъмно и някой го толерира пък. Абсурдно е - всички се кълнат, че се борят със сивата икономика,
допълни Димитров.

Подробности, както и още коментари на участници в дискусията, чуйте в  звуковия файл

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна