Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Прокурорът по мегаделото "Октопод" си направи отвод

Снимка: БГНЕС
Прокурорът Светлозар Костов си направи отвод от мегаделото "Октопод" с аргумента, че не се чувства безпристрастен. Специализираният наказателен съд прие отвода му и прекрати заради изтекла давност едно от обвиненията срещу основния подсъдим в процеса Алексей Петров.  

Костов, който се занимава с делото от първия му ден, обясни отвода си с разследване от юли срещу негов плевенски колега, обвинен, че се опитал да обърне показанията на основния свидетел на държавното обвинение срещу Алексей Петров. Това не можело да остави прокурора безпристрастен, но не само. Той обясни, че активната му работа по случая го е превърнала в мишена на ВСС и Инспектората към него и прокуратурата. Костов предположи, че някой не иска делото "Октопод" да приключи с осъдителни присъди, което, до атаките срещу него и проблемите на първия съдия докладчик Румяна Чаналова, също обект на дисциплинарни наказателни дела, вървяло именно към ефективни присъди.

Защитниците на подсъдимите се съгласиха със самоотвода на Костов, но не и с мотивите, че е жертва на процеса, и го обвиниха, че от първия ден на разследването е тенденциозен и необективен.

Делото трябва да продължи по същество през ноември.

Повече по темата можете да чуете в звуковия файл.
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени