Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Кирил Домусчиев: Ще направим всичко възможно, за да защитим интереса на бизнеса и гражданите

Кирил Домусчиев
Снимка: БГНЕС

Работодателските организации ще направят всичко възможно, за да защитят интереса на бизнеса и на всички български граждани. От доклада на КЕВР става ясно, че около 333 млн. нерегламентирана държавна помощ се плаща надпазарно по сметка на т.нар. "американски компании" (ТЕЦ "Марица-изток" 1 и 3 бел. ред.).

Това каза за "Хоризонт" в предаването "Нещо повече" председателят на КРИБ Кирил Домусчиев по повод внесените от работодателите три сигнала в прокуратурата за нарушение в енергетиката:

Няма никакво съмнение, че ще има становище от страна на Европейската комисия и че това е нерегламентирана държавна помощ. Ние плащаме колосална такса, наречена "задължение към обществото", каквато няма в друга страна в Европа. Голям процент от тази такса я плащаме за енергия, която не можем да наречем зелена или екологична.


Тук става дума за порочни практики и безхаберие от страна на държавата и НЕК в този процес за договори и анекси в противоречие на законовите рамки и икономическата логика. Това води до извода, че тук става дума за много сериозна корупция.

Домусчиев обясни, че НЕК, Министерството на енергетиката и Министерският съвет при сключването на договорите с т.нар. "американски централи" не са защитили икономическия интерес както на държавата, така и на всеки гражданин:

Аз искам само да разберем кой е подписал тези заробващи договори? 

Интервюто на Емилия Антова с Кирил Домусчиев чуйте в звуковия файл.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна