Eмисия новини
от 07.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Сашо Дончев: В България съществува енергийна мафия, защото енергетиката е държавна

НЕК е в неизбежен фалит

Снимка: БГНЕС

Докога ще приемаме да ни будалкат със схематични отчети за използваните от бюджета средства? Защо не можем да ги принудим да отговорят какво количество и с какво качество са предоставените на обществото продукти (стоки и услуги)? Знаем ли кой, защо и как е поръчал тези продукти? И дали всичко това не е могло да бъде "произведено" с по-малко средства, се казва в обръщение на на Сашо Дончев, съсобственик на "Овергаз", до членовете на УС на БСК, което медиите публикуваха през седмицата.

В това обръщение Дончев още веднъж развива тезата си, че обществото и съответно бизнесът трябва да търсят отговорност на държавата за какво и как харчи парите на данъкоплатците.

Дончев настоя да се свие, а по-късно и изцяло да се ликвидира участието на държавата в икономиката. Това е основното изискване, за да премине България към пазарни отношения и да се ликвидират непазарните конкурентни предимства, които в момента са актуални у нас.

След като свършиха всички останали безобразия, политиците започнаха неистово да се стремят да овладяват производствените предприятия. И с каква експертиза? И точно тук е най-тъжното – те привнесоха в тази сфера единствената им позната технология – технологията на лъжата, каза Дончев в предаването "Неделя 150".

Според него в България съществува енергийна мафия, защото енергетиката е държавна. Националната електрическа компания е в неизбежен фалит, коментира още Дончев.

Цялото интервю на Лили Маринкова със Сашо Дончев може да чуете в звуковия файл. 

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна