Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Проф. Григоров: 10% от БВП в развитите страни отива за здравеопазване, у нас е под 5%

Тази вечер ще бъдат връчени националните медицински награди за 2015 г.  Кардиохирургът проф. Младен Григоров, който е номиниран за цялостен принос, в предаването "12+3" по "Хоризонт" определи номинацията като едно голямо морално удовлетворение. В кратък коментар за здравната реформа той каза:

Реформа няма. Всички тези неща, които се правят, ако мога да се изразя жаргонно, са къчове, които впечатляват в дадения момент и които никога не могат да имат постоянен, камо ли траен ефект. Едно здравеопазване се оценява по два основни критерия, приети от СЗО  - смъртност и брой на хоспитализации. Като се знае каква е смъртността у нас, като се знае огромния брой хоспитализации – за щяло и нещяло, така се получава.

Аз не знам в каквато и да е дейност, не само в медицината, някой да е преуспял с икономии и с контрол. Не отричам, че трябва да го има, но е второстепенно. Преуспява се с дейност. 

Експертът оцени хоспитализацията чрез пръстови отпечатъци като унизителни за системата, за лекарите и за пациентите. Той определи лимитните дейности в медицината като недоразумение, защото, да лимитираш болестта, е все едно да лимитираш живота:

В нашето здравеопазване основната болест е, че е недофинансирано. 10% от БВП в развитите страни отива за здравеопазване. У нас това е под 5%.

Плъзгаме се по ефектни неща, включително и властта – прави се нещо уникално и то е много добро, но това не определя облика на едно здравеопазване. Дори и в страните от третия свят има по една-две болници, които вършат всичко както в Америка, но това не значи, че имат добро здравеопазване, нали.

Интервюто с проф. Младен Григоров чуйте в звуковия файл.
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна