Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Р. Трад: Атентатите като този в Анкара тепърва започват

Все още не сме видели истинския отговор на "Ислямска държава" по повод на ударите срещу техни цели и на арестите, които се извършиха в Турция, коментира журналистът

Снимка: блог на Руслан Трад

Турските власти бяха споменали ПКК (Кюрдската работническа партия), но още от началото се заговори за "Ислямска държава" най-вече заради съмненията, които от месеци насам имат – че все пак "Ислямска държава" ще отговори и на ударите срещу техни цели, и на арестите, които се извършиха в Турция.

Това каза за “Хоризонт“ в предаването “12+3“ журналистът Руслан Трад по повод терористичния акт в Анкара на 10 октомври:

Не се съмнявам, че "Ислямска държава" има потенциала да извърши подобен атентат - дори смятам, че това е началото на редица подобни атентати, ако турската държава не стъпи на краката си.

Според журналиста към текущия момент Турция се намира в  състояние на хаос или ситуация, в която много трудно могат да бъдат проследени и връзките, и конкретният извършител:

Имаше предположение за един от атентаторите, тъй като версията е за двама души. Единият от атентаторите най-вероятно е брат на  извършителя в Суруч, когато юли месец загинаха 30 кюрдски активисти и което предизвика тази тримесечна хаотична обстановка.

Трад поясни, че следите на заподозрения се губят от месец насам, което е и една от причините да се смята, че той е един от евентуалните извършители, и обясни, че
събраните данни и доказателства са: възрастта е почти идентична с тази на предполагаемия човек, като може и атентатът да е извършен и за отмъщение, и като продължение на атаките, започнали в Суруч.

Военните действия, които Турция предприема и на територията на Турция, които ПКК нанасят, в никакъв случай не водят до стабилизиране на ситуацията, подчерта още Руслан Трад и допълни, че в деня на самия атентат беше арестуван и самият главен редактор на един от най-големите вестници в Турция.

Това е действие, което не за първи път се вижда – редица страни го прилагат - когато има подобни тежки за страната събития, можещи да предизвикат още по-голям хаос или политическо напрежение, да се налагат рестрикции върху отразяването на тези събития, което не е правилно, но от друга страна –  лесно могат да изтичат слухове, които са недоказани, поясни Трад по повод информационното затъмнение, което страната наложи.

Някои анализатори дори намекнаха, че се завръщат времената на т.нар. “дълбока държава“ – ролята на тайните служби в Турция, мнозина се питат все пак къде да били те, допълни Руслан Трад:

Една от версиите, свързани с атентата в Анкара, която показва колко тежко е и геополитическо положение не само в Турция, но и в целия регион, е евентуалното участие дори на сирийски служби. Това е само предположение, което е изтекло отвътре, защото са били засечени няколко души, идващи от Сирия, свързани със сирийското правителство, за които Турция има сведения, че са част от сирийските служби и още преди 5 дни се е заговорило за извършването на атентат.

Има много поводи да бъдат критикувани турските власти – най-малкото те са получили сигнал, че може да се извърши атентат, а в теорията по принцип слухът е дори понякога потвърден атентат, допълни журналистът.

"Ислямска държава" представлява много по-голяма опасност за Турция предвид развитата мрежа на организацията в страната и затова смятам, че атентатите като този в Анкара тепърва започват, тъй като ние все още не сме видели истинския отговор на "Ислямска държава", подчерта още Трад.

Цялото интервю чуйте в звуковия файл.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна