Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Кирил Домусчиев: Не стигнахме до съгласие с КЕВР. Явно ще трябва да протестираме

Среща КРИБ-КЕВР
Снимка: БГНЕС

Без конкретен резултат приключи срещата между работодателските организации и Комисията за енергийно и водно регулиране. Повод за нея бе искането на бизнеса таксата "задължение към обществото" да бъде върната на нивото ѝ отпреди 1 август. С решение на регулатора от 1-ви август тази такса беше вдигната двойно. Това доведе до протести от страна на бизнеса, който поиска  и оставката на шефа на регулатора Иван Иванов. Председателят на КРИБ Кирил Домусчиев заяви, че е разочарован от срещата и че не вижда капацитет в регулатора да промени ситуацията.

Не можахме да стигнем до никакви по-сериозни конкретни решения. Това, което научаваме, е, че стойността на такса "задължения към обществото" ще се запази. Тази сума, когато пазарът се либерализира, и за населението също ще бъде добавена към сметките на хората. 38 стотинки на киловат. Както вървят нещата, явно ще трябва да протестираме.

Продължават ли работодателите да искат оставката на председателя на регулатора?

Всичко зависи от това, какво ще свършим с КЕВР през следващите една-две седмици.

Една от резервите, които могат да върнат таксата "задължение към обществото на нивото ѝ отпреди 1-ви август, е намалената от 1-ви октомври цена на природния газ, стана ясно от думите на председателя на Асоциацията на индустриалния капитал Васил Велев.

Настояваме намалението на цената на природния газ да се отрази изцяло върху намаление на преференциалната и без това цена на когенерациите. Към това добавяме някои други намаления на изкупуваната скъпа енергия от оранжерии и от възобновяеми източници на електроенергия. И основният източник оскъпената енергия от американските централи.

Износът на ток, също трябва да поеме част от таксата, поясни още Велев. А според председателя на регулатора Иван Иванов, най-важният резултат от срещата е, възстановеният диалог с бизнеса.

Към момента имаме единствено като основание да се проведе ново разискване за цената намалението на цената на природния газ, коментира Иван Иванов.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна