Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Главният секретар на МВР: Смъртният случай е причинен от рикошет от изстрелян във въздуха куршум, целящ да спре оказалите съпротива мигранти

Афганистански мигрант е бил застрелян в района на град Средец

Вълкан Хамбарлиев е граничният полицай, който е застрелял нелегалния мигрант

| обновено на 16.10.15 в 12:43
Мястото на инцидента
Снимка: БГНЕС

Афганистанец е бил застрелян при инцидент в района на град Средец, след като 54 мигранти преминали незаконно българската границата в пресечен, горист терен. Проникването им било установено чрез интегрираната система за гранична охрана. Пред "Хоризонт" главният секретар на МВР Георги Костов потвърди, че смъртният случай е причинен от рикошет от куршум, изстрелян във въздуха, с цел да спре идващите мигранти, които оказали съпротива:

Наш граничен патрул от граничари и полицаи в района на ГПУ Средец се е натъкнал на 50 нарушители, незаконно проникнали в страната ни. Всичките нарушители към момента са задържани, на видима възраст между 20 и 30 години, във видимо добро състояние, най-вероятно с афганистански произход. По време на задържането имаме данни, че са оказали съпротива. Един от служители е произвел изстрел и, по негови думи, от рикошет е пострадал и впоследствие е починал един от нарушителите на държавната ни граница. Извършват се процесуално-следствени действия – оглед на местопроизшествие от следовател от Окръжна прокуратура – Бургас, под чиято съдебна юрисдикция е местопроизшествието.


Засегнатият в тила мигрант е починал по-късно в болница. Останалите нарушители са били задържани и предстои да бъдат прехвърлени в приемния център в Елхово. Те са на възраст между 20 и 30 години, във видимо добро състояние, най-вероятно с афганистански произход.

Категорично беше опровергана първоначалната информация за престрелка между мигрантите и българските служители на реда.


В пaтрула са участвали двама граничари и полицай, комaндирован от вътрешността на страната. Изстрелът е произведен от 42-годишния граничен полицай Вълкан Харамблиев от Средец, научи "Хоризонт".


МВР и прокуратурата дадоха специална пресконференция за случая още в 8.00 часа тази сутрин. 
Окръжната прокуратура в Бургас е образувала досъдебно производство по случая. На мястото на инцидента е командирован наблюдаващият делото прокурор Десислава Трифонова. Постановено е извършване на балистична експертиза. Извършен е втори оглед на мястото, назначена е и съдебно-медицинска експертиза. В хода на разследването са иззети раница, която е била на гърба на починалия, два мобилни телефона и служебно огнестрелно оръжие, от което е липсвал един патрон.

Главен комисар Георги Костов посочи, че засега няма установен български гражданин, който да е помагал на бежанците:

Категорично към момента нямаме задържан български гражданин, но това означава, че нямаме лице, което е с български документи за самоличност, нямаме и лице, което се е самоопределило като български гражданин, значи такава вероятност съществува, някой от тях да се прави на афганистанец, а примерно, да е българин. Има голяма вероятност някой от задържаните да е с познания за релефа.

Веднага след като научи за случая, премиерът Бойко Борисов напусна заседанието на лидерите на Европейския съюз в Брюксел и се отправи към България.

В първи реакции за БНР ръководителите на европейските институции изразиха готовност да помогнат на страната ни. Председателят на Еврокомисията Жан-Клод Юнкер научи от въпроса на Националното радио за случилото се на българско-турската граница и обясни:

Вече ми е трудно да коментирам, нещата, които знам, затова ми е невъзможно да коментирам тези, за които не знам. Но ние сме с България.

Председателят на Европейския съвет Доналд Туск потвърди, че преди на напусне срещата, българският министър-председател му е казал за инцидента с мигрантите на границата ни с Турция, и допълни:

За мен това е още един аргумент колко е важна дискусията ни тази вечер. Защитата на външните граници е нашият първи приоритет сега. Разбира се, господин Борисов е абсолютно наясно, че ние сме готови да помогнем на България и българското правителство – всъщност половината от разговорите ни днес бяха именно как да съдействаме за възстановяване контрола по нашите външни граници.

От началото на миграционната криза в Европа това е първият случай, при който е застрелян човек, прекосил сухопътната външна граница на държава - членка на Европейския съюз.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!