Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Красимир Гаджоков: С всеки 5% повишаване на избирателната активност купеният вот намалява с 1%

Снимка: БГНЕС
С всеки 5% повишаване на избирателната активност с 1% намалява купеният вот. Това каза за "Хоризонт" в предаването "12+3" Красимир Гаджоков, който живее в Канада, във връзка с предстоящия референдум за електронното гласуване на 25 октомври:

Електронното гласуване няма да бъде като обикновена анкета в сайт. То ще бъде сериозна процедура, при която ще се проверява идентичността на гласуващите, но няма да се знае кой за кого е гласувал, защото има много технически механизми, които ще запазят тайната на вота. Няма да има проблем с техническата част.

Според него електронното гласуване може да намали дяла на купения вот:

Повечето хора се притесняват от тайната на вота, когато някой може да повлияе на друг човек или да купи гласа му. Няма разлика между сегашното присъствено гласуване с бюлетина в секция и електронното гласуване по отношение на купуването на гласове. И днес купуващият глас или принуждаващият може да провери как е гласувал този, който е купил или принудил. Електронното гласуване обаче може да намали делът на купения и принудения вот, в резултат на което влиянието на купения или принудителния вот ще бъде по-малко, защото изборната активност ще бъде повишена. Много от българите в чужбина, които не могат да гласуват, защото се намират на огромни разстояния от посолства и консулства, ще могат да гласуват.

Интервюто чуйте в звуковия файл.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна