Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

ЕК: Люксембург и Холандия са давали незаконни данъчни облекчения на "Фиат" и "Старбъкс"

Люксембург и Холандия са давали незаконни данъчни облекчения на компаниите "Фиат" и "Старбъкс", обяви Европейската комисия. Регулаторът нареди на двете държави да поискат от фирмите съответно 20 и 30 милиона евро неплатени данъци.

Чрез сложни данъчни схеми властите на Люксембург и Холандия са позволили изкуствено занижаване на оборотите и печалбите на италианския автомобилен концерн "Фиат" и американската верига за кафе "Старбъкс". Според ЕК данъчните облекчения не отговарят на икономическите реалности и представляват непозволена държавна помощ за частни дружества, което е против правилата на честна и свободна конкуренция в ЕС. Ресорният комисар Маргрете Вестагер подчерта: 

Националните данъчни власти не могат да дават нечестно пазарно предимство на нито една фирма – голяма или малка, слаба или влиятелна.

Люксембург и Хага неправомерно са спестили на компаниите общо 50 милиона евро и сега Брюксел иска от тях да си ги приберат с лихвите. Ако данъчните власти не го направят, Комисията ще заведе дело срещу двете правителства в Съда на ЕС, който може да им наложи глоби.

Това е първият сериозен резултат от разследване на ЕК, след като миналата година излязоха разкрития на международен консорциум от разследващи журналисти. Покрай така наречения скандал "Люкслийкс" публикуваха имената на стотици големи фирми, които са получавали специални схеми за избягване на данъци от Люксембург по времето, когато министър-председател беше Жан-Клод Юнкер, сегашният председател на Еврокомисията. 

Експерти от институцията обаче посочиха, че разследването срещу "Фиат" е започнало още преди разкритията на "Люкслийкс". Оттогава екипът на Юнкер предложи нови правила, които да предотвратят съществуването на данъчни убежища в рамките на Съюза.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени