Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Цацаров иска разрешение от НС за задържане на Волен Сидеров и Десислав Чуколов

| обновено на 26.10.15 в 11:00
Снимка: БГНЕС
Главният прокурор поиска от Народното събрание разрешение за задържане на народните представители Волен Сидеров и Десислав Чуколов за хулигански действия в сградата на НАТФИЗ в петък вечерта.  Искането е било изготвено вчера сутринта, часове преди лидера на "Атака" и негови съпартийци отново да нахлуят в сградата на Академията.

Исканията са били депозирани тази сутрин в Народното събрание, където от десетина дни стоят други искания на главния прокурор за свалянето на имунитетите на Сидеров и Чуколов за хулигански действия и посегателства на полицаи при "обиска им" на клекшоп, непосредствено до НАТФИЗ. 

В писмото на главния прокурор до народните представители се посочват детайли от действията на двамата националисти вечерта преди деня за размисъл, когато нахлуха в Академията по време на репетиция на студентите. Те започнали да им задават въпроси на висок тон, отправяйки обидни квалификации, като "наркомани", "глупави актьорчета, които ще играят в тъпи български сериали" и размахвайки снимка на мъж, питали "познавате ли го този". Студентка, опитала се да заснеме действията на Волен Сидеров, била хваната силно за китките. Волен Сидеров извил ръцете ѝ, бутал я, опитайки се да ѝ вземе телефона. След това била принудена да отключи телефона си и да изтрие направената снимка на националиста. Когато на място пристига полиция, Чуколов, Сидеров и придружаващите ги вече били напуснали сградата.

Оценката на държавното обвининие, заради която се искат арестите на двамата депутати, е, че в съучастие те са  извършили непристойни действия, грубо нарушаващи обществения ред и изразяващи явно неуважение към обществото, като деянието по своето съдържание се отличава с изключителна дързост. От прокуратурата обръщат внимание на народните представители, че разрешението за задържането на Сидеров и Чуколов не само ще даде възможност наказателните производства срещу тях да бъдат приключени, но и ще осигурят явяването им пред органите на досъдебното производство.

Задържане е необходимо преди всичко, за да бъде препятствано извършването на други общественоопасни деяния от тях, при демонстрираното съзнание за безнаказаност и пълно незачитане на установения законов ред и правата на другите граждани, пише до депутатите Сотир Цацаров.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени