Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Сугарев: Всички белези на демокрацията са тук, освен нейната сърцевина – свободата в самите хора

Едвин Сугарев
Снимка: БГНЕС
За да свърши преходът, трябва да се променят хората. Трябва да се промени и тяхното съзнание, да придобият гражданско самочувствие и да разберат, че животът зависи от самите тях. Това каза за “Хоризонт“ в предаването “Нещо повече“ Едвин Сугарев.

Самата система е променена – имаме пазарна икономика, свобода на словото, многопартийна система, всички белези на демокрацията са тук, освен нейната сърцевина – свободата в самите хора.

Промяната в духовен смисъл е много по-важна от промяната в материален. И днес българинът живее в пъти по-добре отколкото от времето на социализма. Можеше да бъде много по-добре, ако самите ние си бяхме свършили работата както трябва.

Според Сугарев с наследството на българската комунистическа партия е свършено:

Естествено ще я има, ще се мъчи по същия начин да пречи още дълго, но няма да бъде решаващ фактор в българския живот.

Относно протестите на полицаите, Сугарев заяви:

Смятам, че това беше изключително тежка грешка на сегашното правителство , грешка с много големи последици за в бъдеще. Никак не е случайно, че се случиха точно след изборите. Случиха се на фона на доста истерични жестове, скандални ситуации. Очевидно това е опит да се замъгли значението на тези местни избори, които на практика зачеркнаха името на БСП върху политическата партия на България.

Отстъплението на правителството с отказа от реформи в МВР се дава много лош знак на самите полицаи. Те вече ще бъдат изкушени да мислят, че са силата в тази страна и могат да постигнат всичко, а това е крайно опасно. Това може да ни доведе до непредвидими последствия.

Цялото интервю чуйте в звуковия файл.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна